כתמים בעור פוגעים במראה שלו וגם בדימוי העצמי. ברוב מוחלט של המקרים ניתן לטשטש את הכתמים ואפילו להעלים אותם, כשהשלב הראשון הוא אבחון סוג הכתם כדי לדעת איך לטפל בו. באופן טבעי כדאי להסתמך על ייעוץ מקצועי, אבל עוד קודם לכן תוכלו להיעזר במידע מפורט על סוגי כתמים בעור שמופיע במאמר הבא.
כתמים עקב חשיפה מופרזת לשמש
השמש היא אחד הגורמים העיקריים לכתמים בעור. קרני השמש מגבירות את ייצור המלנין, פיגמנט שמקנה לעור גוון כהה. בחלק מהמקרים התוצאה היא מראה שזוף, אבל במצבים אחרים הפיזור של המלנין לא אחיד ולכן נוצרים כתמים. ככל שמתבגרים, גדל הסיכוי לכתמים מהסוג הזה – בפרט בפנים, בגב כף היד ובחלק העליון של החזה (ולכן הם נקראים גם כתמי גיל). טיפול בפיגמנטציה מבהיר את העור ובכך הופך את כתמי הגיל לפחות בולטים לעין.
סוג נוסף של כתמים כתוצאה מחשיפת יתר לקרינת השמש הוא דווקא בעל גוון לבן. המונח המקצועי הוא היפו-פיגמנטציה, והצבע יוצא הדופן נובע בדרך כלל ממחסור בוויטמינים או ממחלה (בשילוב השפעת הקרינה).
כתמים עקב שינויים הורמונליים
גורם נוסף לכתמים, בעיקר על הפנים, הוא שינויים הורמונליים. יש שני סוגי כתמים בעור בקטגוריה הזו: פיגמנטציה פוסט אקנה ומלזמה.
מלזמה, תופעה שמוכרת גם כ”מסכת היריון”, היא כתמים בגוון חום בהיר. בדרך כלל הכתמים רחבים וסימטריים, והם עשויים להיעלם מעצמם מספר חודשים לאחר הלידה. במידה ולא, כדאי להשתמש בתכשירים ייעודיים שכוללים חומרי הבהרה (אבל לא הידרוקינון, שהשימוש בו מסוכן ולמעשה נאסר ע”י משרד הבריאות!)
פיגמנטציה פוסט אקנה מופיעה אחרי שפצעי הבגרות עצמם נעלמים, וגם כשעדיין יש אקנה בפנים. הכתמים החומים הם תוצר של מלנין שמופרש בכמות עודפת עקב הדלקת והפגיעה בעור.
כתמים עקב מחלת עור
עוד שלושה סוגי כתמים בעור הם תוצר של מחלות עור: רוזציאה, סבוריאה ואטופיק דרמטיטיס.
- רוזציאה – כתמים בגוון אדמדם המופיעים על הפנים בגלל עקב התרחבות כלי דם קטנים (נימים). גורמים אפשריים לכתמים אלה הם סטרס, פגעי מזג אוויר, תזונה שמרחיבה כלי דם, אלכוהול, תופעת לוואי של תרופות, נוכחות של טפיל שנקרא דמודקס וגם גנטיקה.
- סבוריאה – מתאפיינת בקשקשת בנוסף לכתמים. גם הסבוריאה באה לידי ביטוי בעיקר בפנים, והיא תוצר של עודף חלב שומני בבלוטות החלב. הגורמים לכך יכולים להיות חוסר איזון הורמונלי, תזונה לא נכונה ועוד.
- אטופיק דרמטיטיס – כוללת תפרחת בצבע אדום, גרד ותחושת יובש. זוהי מחלה גנטית שגורמת להתרחבות כלי דם ולכן המראה האדמומי והנפוח. מתח ורגשות שליליים אחרים עלולים להוביל להתפרצות אטופיק דרמטיטיס במקומות שונים בגוף.
איך לטפל בכתמים בעור?
זיהוי הסוג הספציפי מבין כל אותם סוגי כתמים בעור מאפשר למצוא טיפול אפקטיבי. בפרט ניתן להשתמש בתכשיר ייעודי להבהרה, רצוי בעל יכולות נוספות – למשל שיקום עור פגום, טיפול באקנה (כשזה המקור לכתמים), הגנה מהשמש ועוד.