אקנה היא תופעה נפוצה מאוד בגיל ההתבגרות. יש גם מקרים שבהם הפצעים על הפנים מופיעים בגילאים מבוגרים יותר, ובכל מקרה כמעט תמיד הם פוגעים במידה ניכרת בדימוי העצמי. הפצעים, שהם למעשה תגובה דלקתית של הגוף לייצור יתר של חלב וסתימת נקבוביות, עלולים להותיר גם צלקות וכך לגרום לנזק לטווח ארוך. על מנת לטפל בתופעה פותחו תרופות שונות ואחת מהן היא מינוציקלין. במאמר הבא תמצאו מידע מפורט על התרופה, אופן השימוש בה, יתרונותיה, תופעות הלוואי שהיא מייצרת ועוד.
איך מינוציקלין מסייעת במקרים של אקנה?
מינוציקלין (Minocycline) היא אנטיביוטיקה. כלומר, תרכובת כימית שנועדה לחסל חיידקים או לכל הפחות למנוע את השגשוג שלהם. האנטיביוטיקה התגלתה באופן מקרי ב-1928, ומאז נעשה בה שימוש נרחב מאוד הודות לאפקטיביות שלה. יחד עם זאת לאנטיביוטיקה יש גם השפעות מזיקות לגוף וחשוב להיות מודעים אליהן.
מינוציקלין מחסלת לא רק את החיידק שגורם לפצעי אקנה אלא גם חיידקים אחרים. מנגנון הפעולה שלה הוא פגיעה ביכולת של החיידק לייצר חלבונים. בנוסף היא מצליחה לחדור לעומק העור, למקומות שבהם נמצאים החיידקים – זקיקי שערות ובלוטות חלב. התוצאה: כמות החיידקים פוחתת, פצעי הבגרות הופכים בהדרגה לפחות חמורים ובולטים, והסיכון להופעת צלקות אקנה.
איך להשתמש במינוציקלין?
מינוציקלין נכנסה לשימוש כבר בשנות ה-60 של המאה הקודמת. בהתאם היא סייעה במגוון רחב של מקרי אקנה הורמונלי. זוהי תרופת מרשם, כלומר נוטלים אותה רק על בסיס הנחיות מפורשות מרופא עור, לאחר אבחון ובדיקת המאפיינים הרפואיים השונים של המטופל או המטופלת.
משך הטיפול הוא שישה שבועות, בתדירות של פעם ביום או פעמיים, בהתאם לחומרת האקנה ושיקולים רפואיים נוספים. בתום התקופה הרופא המטפל יחליט אם להמשיך בטיפול או להפסיק. שימו לב: אסור ללעוס או לכתוש את הכמוסה. כמו כן, מומלץ ליטול את התרופה בעמידה, עם הרבה מים, וזאת על-מנת למנוע כיב או דלקת בוושט.
חסרונות ותופעות לוואי
מינוציקלין מחסלת את החיידקים הקיימים, אבל לא מונעת ייצור יתר על חלב בבלוטות החלב. לכן, האקנה עלולה לחזור אחרי הפסקת השימוש בתרופה.
עוד חיסרון משמעותי הוא תופעות הלוואי:
- היפרפיגמנטציה – שימוש במינוציקלין עלול להוביל לשינויים בגוון העור באזורים שונים.
- רגישות רבה לשמש – במהלך התקופה שבה נוטלים את התרופה חובה להימנע מחשיפה מיותרת לשמש. כשאין ברירה, יש ללבוש בגדים ארוכים, לחבוש כובע, להשתמש במשקפי שמש ולמרוח קרם הגנה עם מקדם גבוה.
- פריחה – בחלק מהמקרים הפריחה עלולה להיות חמורה. אם מופיעים סימני פריחה חובה לדווח מיד לרופא המטפל, כדי שישלול נזקים חמורים ומסכני חיים!
- זיהומים ודלקות – מינוציקלין מחסלת כאמור גם חיידקים שלא קשורים לאקנה, כולל כאלה שאחראים לתהליכים חיוניים וחיוביים בגוף. כתוצאה מכך עלולים להתפתח זיהומים בנרתיק, דלקות גרון וזיהומים בחלל הפה.
- כאבי בטן ושלשולים – תופעת לוואי נוספת שנגרמת עקב הפגיעה בחיידקים הידידותיים שבגוף האדם.
- סחרחורות – וגם חולשה, הפרעה בראייה וכאבי ראש. קחו בחשבון ששילוב עם אלכוהול עלול לגרום לפגיעה קשה במיוחד – ראו הוזהרתם.
בכל מקרה, חשוב להדגיש שהתרופה אסורה לשימוש לפני גיל 12, כמו גם בקרב נשים הרות או מניקות. בנוסף, חל איסור מוחלט לנהוג אחרי שנוטלים מינוציקלין.
הפתרון החכם: תכשירים מקצועיים ללא תופעות לוואי
פצעי אקנה גורמים כאמור לפגיעה של ממש באיכות החיים, ולכן נדרש פתרון. תכשירים מקצועיים מטפלים בדלקת, מאזנים את בלוטות החלב, משקמים את עור הפנים וחלקם אפילו מטשטשים צלקות אקנה קיימות.
דוגמה טובה לכך היא PURE MOISTURIZING CREAM של חברת קיי בי פיור – זהו תכשיר עם יכולות שיקומיות מוכחות ואפילו אפקט אנטי אייג’ינג משמעותי. התכשיר מבוסס על חומרים טבעיים ובהם ויטמין E, חומצות אמינו, שמן קלנדולה, ויטמין C, חומצה היאלורונית, חומצה אזלאית ועוד, ולכן לא גורם לתופעות לוואי בעייתיות.