העין האנושית מעדיפה בדרך כלל מראה חלק ואחיד. בהתאם כתמים בעור, גם אם הם קטנים יחסית, נראים לעין. בפרט הם עלולים להשפיע על הדימוי העצמי כשהם מופיעים באזורים חשופים כמו הפנים, הזרועות והמחשוף. כאן במאמר הבא תמצאו סקירה מפורטת של מה גורם לכתמי עור, וגם המלצה לטיפול אפקטיבי שמטשטש אותם.
חשיפת יתר לשמש
הגורם מספר אחת לכתמי עור הוא קרני השמש. ליתר דיוק, חשיפת יתר לשמש. ככל שאדם נחשף יותר לקרינה, שהיום כבר ברור לחלוטין שעלולה להיות מסוכנת, כך גדל הסיכוי להופעת כתמים באזורים החשופים. הסיבה לכך היא שקרינת UV גורמת לגוף לנסות להגן על עצמו מפניה, והאמצעי הוא הגברת קצב הייצור של מלנין. כשרמת המלנין אחידה, מתקבל המראה השזוף שרבים אוהבים, אבל יש גם מקומות שבהם אין אחידות והתוצאה היא כתם. כתמי עור בעקבות חשיפה לשמש נפוצים בעיקר אצל אנשים עם עור בהיר.
שינויים הורמונליים
כתם בעור מוגדר גם כהיפרפיגמנטציה, כלומר עודף פיגמנטים (ובמקרים פחות שכיחים, היפופיגמנטציה – מחסור בפיגמנטים). המקור לתופעה הוא ייצור מוגבר של מלנין, מולקולה ש”צובעת” את תאי העור. הגוף זקוק למלנין מפני שהוא בולע קרינה מזיקה, אבל גם שינויים הורמונליים מובילים לכמות עודפת שלו באזורים מסוימים. מצב כזה מוגדר כ”מלזמה”.
בפרט מוכרת התופעה של כתמי עור בהריון, כמחוללת שינויים הורמונליים משמעותיים. גם תרופות מסוימות עלולות לגרום לכך, וכן גלולות נגד הריון. תופעה זו נפוצה דווקא בקרב בעלות עור כהה, והמיקומים הבולטים של הכתמים הם הלחיים, המצח, השפה העליונה והאף. טיפול בפיגמנטציה מסוג זה נחשב למורכב במיוחד.
מה גורם לכתמי עור – שילוב של גנטיקה וגיל
ככל שאנחנו מתבגרים, כך גדל הסיכוי להופעת כתמים בעור. הסיבה העיקרית לכך היא הצטברות נזקי קרינת השמש, וגם לגנטיקה של כל אחד ואחת יש השפעה על הסיכוי להיפרפיגמנטציה על הפנים, על החלק החיצוני של כפות הידיים, על הכתפיים ובעוד אזורים בגוף. חשוב להדגיש שכתם עור לכשעצמו אינו מסוכן, אבל יש מקרים שבהם אזור בעל גוון אדום, חום או שחור מעיד על התפתחות תאים סרטניים באותו מקום. לכן ההמלצה היא להיבדק לפחות אחת לשנה אצל רופא עור.
צלקות אקנה
גם תופעת האקנה בפנים עלולה להוביל לשינויים נקודתיים בגוון העור. ליתר דיוק מדובר באקנה שלא טופל נכון ולכן הותיר צלקות והצלקות גרמו לכתמים. זוהי כמובן עוד סיבה טובה לא להתעלם מהתופעה השכיחה. כדי שהטיפול באקנה יהיה אפקטיבי, הוא חייב להתחיל מוקדם ככל האפשר.
מחלות שונות
יש גם מקרים שבהם הגורם להיפרפיגמנטציה הוא בכלל מחלה באיבר פנימי, כמו כיס המרה, הכליות או הכבד. בנוסף ישנה מחלה בשם ויטליגו – מחלת עור שהסימפטום העיקרי שלה הוא היפופיגמנטציה, ולכן נוצרים אזורים בהירים במקומות שונים בגוף. בערך אחוז אחד מהאוכלוסייה סובל מהמחלה, שבאה לידי ביטוי בכתמים לבנים בעיקר מסביב לפה ולעיניים וגם בברכיים ובמפרקים.
מה גורם לכתמי עור והטיפול בפיגמנטציה
הבסיס של טיפול בפיגמנטציה, וליתר דיוק בהיפרפיגמנטציה, הוא עיכוב ייצור המלנין. בעבר דרך מקובלת הייתה מריחת תכשירים שמבוססים על הידרוקינון, חומר הלבנה רב עוצמה, אבל הוא עלול לגרום לנזקים לכבד ולכן ה-FDA (מנהל המזון והתרופות בארה”ב) אסר על השימוש בו.
ל-KB PURE יש סדרת תכשירים שפותחה במיוחד להבהרת כתמים בעור והגעה לגוון אחיד. אחד מהם הוא סרום טירוזינול שמכיל בין השאר חומצה אונדוצילינית וניציניאמיד, אופציה נוספת, המיועדת לשימוש בשעות הערב היא קרם ההבהרה PHYTO WHITENING CREAM. במקרים של כתמים בעור על רקע גיל או שינויים הורמונליים מומלץ ANTIROSINE BOOSTER.