חומצה אזלאית היא אחד החומרים המופלאים שמעניק לנו הטבע כדי לשפר את המראה שלנו. בהתאם, הרבה מאוד תכשירים בתחום הקוסמטיקה הרפואית, ובפרט אלה האיכותיים והמתקדמים, מכילים את החומצה הזו. האיכויות של החומצה האזלאית באות לידי ביטוי בטיפול בפיגמנטציה, בהתמודדות עם פצעי אקנה ובעצם כשהמטרה היא שיפור מרקם עור הפנים באופן כללי. במאמר הבא תמצאו מידע רלוונטי והמלצות לשימוש אופטימלי בחומצה זו.
המקור של החומצה האזלאית
חומצה אזלאית (Azelaic acid) היא תרכובת כימית שנמצאת בגרעינים של דגנים שונים: חיטה, שעורה ושיפון. התפקיד שלה בצמחים אלה הוא להגן עליהם מפני מזיקים. אותן תכונות ששומרות על הדגנים עוזרות גם לשפר את המראה של עור הפנים של בני אדם. החומצה האזלאית שייכת למשפחת החומצות האלפא הידרוקסיות (AHA), ביחד עם חומצה לקטית, חומצה גליקולית וחומצה מנדלית – שגם הן נכללות במגוון רחב של תכשירי טיפוח.
האיכויות העיקריות של חומצה אזלאית
- יכולת לעכב את האנזים טירוזינאז – לאנזים הזה חלק מרכזי ביצירת מלנין. בהתאם עיכוב האנזים מפחית פיגמנטציה.
- נוגדת דלקות – בזכות היותה אנטי דלקתית, חומצה אזלאית תורמת לטיפול באקנה, מפני שמקור הפצעים והזיהום הוא דלקת בבלוטות החלב בפנים.
- הפחתת קצב חלוקת תאים – ובפרט הפחתת התאים בבלוטות החלב. זוהי עוד דרך שבה החומצה האזלאית מפחיתה הפרשות מהבלוטות ומסייעת להרגיע אקנה.
- נוגדת חמצון – החומצה האזלאית היא אחד האנטי אוקסידנטים רבי העוצמה, כלומר יש לה גם אפקט אנטי אייג’ינג משמעותי.
- עידוד התחדשות תאים בריאים – בדרך זו ניתן לשפר את מרקם העור באופן כללי. התחדשות תאים בריאים מסייעת גם לטשטוש צלקות בכלל וצלקות פוסט אקנה בפרט.
המצבים שבהם מומלץ להשתמש בחומצה אזלאית
לחומצה אזלאית יש יכולות מופלאות, ולכן היא מסייעת לנו במגוון רחב של מצבים. בפרט מומלץ להשתמש בתכשירים שמכילים את החומצה הזו לטובת טיפול בפיגמנטציה מכל סוג שהוא – מלזמה, כתמים בעקבות אקנה, היפרפיגמנטציה ועוד.
עוד שימוש נפוץ הוא לטיפול באקנה גם בצלקות פוסט אקנה. כמו כן, ניתן להיעזר בחומצה האזלאית לטובת הקלה במקרים של רוזציאה, סבוריאה, אסתמה של העור (אטופיק דרמטיטיס) ופסוריאזיס.
תופעות לוואי אפשריות
כמו כל חומר גם חומצה אזלאית עשויה לעורר תופעות לוואי. התופעות העיקריות הן אדמומיות בעור, תחושה של עקצוץ וקילוף עדין בתחילת השימוש בתכשיר. לעיתים רחוקות מאוד, ולמעשה במקרים נדירים, עלולים להופיע סימפטומים קשים יותר כמו גרד בלתי פוסק, צריבה, שלפוחיות, כאב, קשיי נשימה או נפיחות. במצב כזה חובה לפנות מיד לרופא.
שימוש חכם בחומצה אזלאית
על מנת לצמצם למינימום את הסיכוי לתופעות לוואי מזיקות, חשוב להשתמש בתכשירים שמכילים חומצה אזלאית באופן מושכל. הדגש המרכזי הוא להגן על העור מפני השמש (פעולה מומלצת באופן כללי). ההגנה כוללת מריחה של תכשיר הגנה עם מקדם 30 ומעלה, כל שעתיים/שלוש. כמו כן, יש להימנע משימוש בחומרי ניקוי אגרסיביים במקביל לניצול תכשירי הטיפוח עם החומצה האזלאית.
דוגמאות לתכשירי טיפוח שמכילים את החומצה המועילה
דוגמה אחת לתכשיר שמכיל חומצה אזלאית (ובמינון גבוה יחסית ולכן אפקטיבי) היא AZO CREAM שלKB PURE. זהו קרם שמצליח לאזן עור בעייתי ולחדש אותו, כשמרכיב נוסף שלו הוא חומצה סליצילית.
עוד תכשיר מומלץ של החברה המובילה הוא קרם אזילקוטן AZILACCUTANE CAREשמעולה למטופלים עם אקנה קשה, כולל צלקות. הקרם מכיל גם רטינול וחומצה לקטית, וכדאי לדעת שחומרים אלה מייצרים סינרגיה מוצלחת מאוד עם החומצה האזלאית. בכל מקרה, לפני התחלת השימוש רצוי להתייעץ עם מומחים בתחום כדי לבחור את התכשיר האופטימלי עבורכם.